středa 1. srpna 2012

Střet králů - George R. R. Martin

autor: George R. R. Martin
název v originále: A Clash of Kings
název v češtině: Střet králů
série(orig/cz): Song of Ice and Fire/ Píseň ledu a ohně
díl v sérii: 2.
nakladatelství: Talpress
vydáno: 2011
počet stran čj: 944

!!!!!POKUD JSTE NEČETLI PRVNÍ DÍL ANOTACE JE SPOILEREM!!!!!

Anotace
Čas zešílel. Deset let dlouhé léto pokoje a hojnosti se blíží ke konci, a jako zuřivá bestie se neodvratně blíží krutá, mrazivá zima. Dva mocní muži - král Robert Baratheon a lord Eddard Stark - kteří třímali žezlo moci v časech nuceného míru, jsou mrtví. Zatímco oblohu protíná znamení zkázy - kometa barvy krve a plamene - o moc nad rozdělenou říší bojuje šest frakcí. Eddarův syn Robb byl korunován za Krále severu. Na jihu vládne domnělý následník trůnu Joffrey Baratheon, oběť intrik dvořanů v Králově přístavišti. O trůn usilují také dva Robertovi bratři a ke starému způsobu dobývání se rovněž vrací v nemilost upadlý rod Železných mužů. V bitvě o světadíl riskuje svou existenci i exilová královna, Matka draků. A na severu se muži Noční hlídky vydávají do krutých končin za Zeď, aby se vypořádali s divokými a Jinými, co tam přebývají. Na pozadí krvesmilstva a bratrovraždy, alchymie a válek lze cenu slávy měřit jen krví. A chuť vítězství mohou poznat pouze muži a ženy z té nejtvrdší oceli... a s tím nejtvrdším srdcem. Protože - když se střetnou králové - chvěje se celá říše.

Hodnocení
Vidět tuhle knížku v knihkupectví nejspíš by mě obálkou vůbec nezaujala. Obálka mi přijde taková nic moc, zašedlá jakejsi chlápek v brnění. Dobře vyjadřuje to na jednu stranu bitvu a válku, ale prostě by mě to nezaujalo. Když už, tak bych toho "rytíře" uvítala menšího, ale to jen můj názor. Líbí se mi akorát font, kterým je napsán název knihy a autor.

Oproti předešlému dílu se tenhle více zabírá částí bojů a války, což ostatně už vyplývá i z názvu knihy. Přesto však se naštěstí nejedná jen o čirý a detailní popis bitvy tuhle, tam a tamhle. Z pohledu té či oné postavy, kdepak to se zase nenechte zmást. Tato kniha má toho mnohem víc co nabídnout.

Stejně jako v prvním díle je každá kapitola věnována některé z hlavního kruhu postav. Věnuje se tedy nejen tomu, co se děje kolem těchto postav, ale i jejich pocitům a názorům. Tím se dostáváme i k postavám, které nejsou v úplném centru bitvy.

Je až s podivem jak umí autor strhnout člověka tak, že přečíst přes 900 stane skutečností. Ano sice stále se tu používá stejně jako v předchozím díle "staršího" jazyka na podpoření atmosféry děje, ale jakmile se začtete ani vám to nepřijde a jen čtete plní zvědavosti jak se to vše bude vyvíjet dál. Styl, kterým autor píše mi prostě sedl.

Nakonec tedy knize dávám stejně jako předchozímu dílu 95 %. Což je docela překvapující. Jsem zvědavá na další díly ságy.

zdroj obrázku a anotace: bux.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář.