čtvrtek 30. srpna 2012

Marcelo ve skutečném světě- Francisco X. Stork

autor: Fransico X. Stork
v originále: Marcelo in the Real World
název v češtině: Marcelo ve skutečném světě
série (orig/cz): ne
díl v sérii: -
nakladatelství: Cooboo
vydáno: duben 2012
počet stran: 304

Anotace
Marcelo Sandoval slyší hudbu, kterou nikdo jiný neslyší. Je to jeden z projevů psychické poruchy podobné autismu, kterou trpí. Celý dosavadní život chodil na školu pro žáky se speciálními potřebami, ale toto léto se jeho otec rozhodl, že musí poznat skutečný svět a zaměstná ho ve své právnické firmě. Marcelo poznává, co je to zrada, zklamání, žárlivost, hněv i touha a láska, a učí se s tím vším vyrovnávat.Tento jedinečný příběh je příběhem o spravedlnosti i krutosti světa kolem nás a o tom, že každý z nás

Hodnocení
Zpočátku jsem moc nechápala jak obálka může souviset s příběhem. Tedy podle anotace. V žádném případě neříkám, že by se mi obálka nelíbila, je krásná a rozhodně se povedla.  Hlavně mi neseděl domeček na stromě. Ale pak, když se dočtete, že Marcelo má takový domek ve stromě, už mi to do sebe zapadlo. Je zvláštní jak se člověk kouká na obálku knížky po přečtení jinak.
"A víš co mi odpověděl?"
"Ne."
"Řekl: 'Řeknu ti to, až mi bolas zapadnou zpátky do pytlíku.'
Pak mi věnoval takový obrovitánský úsměv a řekl, že teď umře šťastný."

Řekla bych, že v téhle knížce nejde tak úplně o děj. Dějová linka je tu poměrně jednoduchá bez nějakých zbytečností. Ačkoli nějaká ta zápletka se tu taky vyskytne. Kouzlo knihy mnohem více spočívá ve výběru hlavního hrdiny. A v tom jak on sám vnímá svět.
Do nosu mi vnikne vůně rybiny a zhluboka se nadechnu.
Silné vůně se mi líbí. V jakémsi obchodě jsou na ledu vystavené
ryby s očima jako knoflíky. zastřenýma a klidnýma.
Ty ryby mi připadají blažené.
Marcelo jako vypravěč příběhu a hlavní postava je prostě dokonalou volbou. Marcelo totiž trpí psychickou poruchou- v knize označenou jako Aspergerův syndrom. (No mě se to jeví jako slabší forma autismu. Což ono to vlastně je podobné, když si to vygooglíte.) A tím je celá kniha jedinečná a kouzelné.
Jasmine řekne:  "Co tobě připadá krásné?"
"Krásné? Žádný člověk mi nepřipadá krásný.""Nemyslím jen lidi. Je něco, o čem bys mohl říct: 'To je krásné?'""Ano. Myslím, že mohl. Můžu to říct o hudbě. Existuje hudba, o které bych řekl, že je krásná."
Autor (podle mého) naprosto výtečně popsal jak se takový člověk asi cítí, jak se dívá na svět. Až jsem měla z toho pocit jako by on sám touto poruchou trpěl. Ale jak jsem se dozvěděla z "poznámky", autor s takovýmito dětmi a mládeží pracoval a má i takto postiženého (omlouvám se za ten výraz) synovce. Asi proto má k tomu tak blízko.

Díky tomu je téměř celá kniha psána spisovnou formou (až na výjimky). A také si užijete spoustu doslovného chápání textu, myslím, že to si ani většina z nás neuvědomí, jak takoví lidé mohou jisté běžné obraty chápat případně nechápat. A sem tam se u knihy i zasmějete.
"Kouření škodí zdraví,"varuji ho.
"Život taky, ale já tyhle věci nemám potřebu před nikým ventilovat."
Pro mě je tato kniha jednou z nejlepších, které jsem v poslední době četla. Takže zasloužených 100% (týjo já se odhodlala, vidíte to?) a 5 hvězdičkové hodnocení.

zdroj obrázku, anotace: cooboo.cz
proloženo citacemi z knihy

4 komentáře:

  1. 'pobrovitánký úsměv'? Co to je? :D
    Wow, to hodnocení! Tuhle knihu jsem si chtěla přečíst delší dobu, ale před pár dny moje nadšení nějak opadlo, ani nevím proč.
    Po tvé recenzi se ale hádám vyhoupne opět na přední příčky wishlistu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ohh sakra, jsem si toho nevšimla, malý překlep- díky za upozornění. Hned to jdu opravit.:D
      No to jsem ráda, že se posouvá na přední příčky. Protože určitě stojí za to.

      Vymazat
  2. Super recenzia.:) Mohlo by to byť zaujímavé (a očividne kvalitné) čítanie, no predsa ma akosi neláka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však každý máme jiný styl. Takže se za to, že tě kniha moc neláká nezlobím. :)

      Vymazat

Díky za tvůj komentář.