pondělí 18. srpna 2014

Aliance- Veronica Roth

autor: Veronica Roth
název v originále: Allegiant
název v češtině: Aliance
série (orig/cz): Divergent/Divergence
díl v sérii: 3.
nakladatelství: CooBoo
vydáno: duben 2014
počet stran: 360

Anotace
Tris a Tobias jsou opět spolu, ale společnost a systém, v kterém oba vyrůstali a kterému oba věřili, je v troskách. Systém frakcí je kompletně rozvrácený, rozhoří se souboj mezi jednotlivými vůdci toužícími po moci, ale všichni ve skutečnosti touží po jediném – po pomstě. A svět za plotem obklopujícím celé město se zdá ještě nemilosrdnější. Pokud však Tris chce ochránit své blízké, musí se vydat právě za hranice svého rodného Chicaga. A zde odhalí tajemství, které je ještě více šokující, než čekala. 

Hodnocení
Na dočtení této série jsem dostala chuť po zhlédnutí zfilmovaného prvního dílu. A celkem brzy jsem se na čtení vrhla. Začátek mne však moc nechytl (Můžu si za to možná i trošku sama, protože jsem si některé věci nemohla příliš vybavit.) a dlouho jsem se jím doslova prokousávala. No pak jsem si řekla, že to prostě musím přečíst, protože jsem zvědavá, co Veronica vymyslela, a tak jsem zatnula zuby a četla.

S nárustem přečtených stránek mne kniha začínala více a více bavit, ačkoli občas byly i chvilky, kdy jsem si říkala, proč to vlastně čtu.

Kniha moc akčního děje nepobrala. Spíše se dočkámé různých odhalení, jak vlastně "svět" funguje. Tahle část se mi na knize líbila asi nejvíc. Autorka si to krásně vymyslela a promyslela, ne/funkčnost "světa" a to jak to tam vše chodí, chodilo.
Podstatnou část knihy se spíš řeší, co "uděláme" a samotný akční děj nastává až téměř v samém závěru.

Jako příjemné pro čtení hodnotím střídání pohledů Čtyřky/Tobiase a Tris. Na druhou stranu, ale musím říct, že mne v tomto dílu začaly obě postavy lézt dost na nervy. Ale to asi k těm jejich povahám tak nějak patří. 

Musím však pochválit jak se autorce vydařil konec. Jako završení příběhu se mi velmi líbilo.

Z celé série, se mi tento závěrečný díl líbil asi nejméně. Čte se dobře, jako předchozí, ale je to trochu nuda. Hodnotím tedy 75 %.

zdroj obrázku a anotace: cooboo.cz

4 komentáře:

  1. Na tuhle trilogii se neskutečně těším, ovšem bude muset ještě chvíli počkat, protože mám naplánováno hrozně moc knih. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak já mám takto naplánováno taky celkem dost knih, tak to docela chápu. :D

      Vymazat
  2. Tiež ma čítanie chvíľami trochu nudilo a ešte som bola nešťastná, že som si predtým omylom prečítala spoiler o konci... Takže kniha vo mne nezanechala najlepší koniec, ale celkovo je Veronica veľmi schopná spisovateľka.:) Pekná recenzia.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já knihu četla převážně na letištích a v letadle, tak jsem si říkala, že to dám. :D Každopádně jsem "ráda", že to není jen můj pocit, že to bola trochu nuda.
      Měla jsem štěstí, že jsem si spoiler nepřečetla. :D
      Naprostý souhlas, Veronica je schopná, uvidíme, co ještě dalšího vymyslí.
      Děkuji

      Vymazat

Díky za tvůj komentář.