úterý 3. září 2013

Hladová přání- Tereza Matoušková

autor: Tereza Matoušková
název v originále: Hladová přání
název v češtině: -
série (orig/cz): -
díl v sérii: -
nakladatelství: Krigl
vydáno: 2011
počet stran: 98

Anotace
Podmoří je svět, který je magií přímo prosáklý. Čarodějové na Tark Itlen, kteří ji studují, ne vždycky činí nejmoudřejší rozhodnutí. Nepodařené pokusy se ztrácejí v podzemí kláštera, kde čekají, až budou znovu nalezeny.

Když jim ze sklepení pomůžete, splní vám jakékoliv přání. Chtít za to budou jenom pár kapek vaší krve. Alespoň to tak tvrdí. Ve skutečnosti vás možná připraví o vše, na čem vám v životě záleželo. Co se stane, když se jim dostane do rukou holčička, která ještě věří v kouzelné skřítky a dobré víly z pohádek?

Hodnocení
Jsem zvědavec, to nezapřu. A proto jsem se pustila do téhle knížky české autorky. Ona přece jen ta česká tvorba hodně láká.

Když jsem knihu začala číst byla jsem hodně zmatená. Kde jsem se to ocitla, co se to tam vyskytuje za tvory, ... Ale tahle počáteční zmatenost naštěstí se jakž takž vysvětlila a pochopila jsem nějak víc všechny souvislosti.

Dějová stránka je jednoduchá, ale originálně zpracovaná. Ne nestěžuji si, bavilo mě to. Ačkoli jsem čekala trošku rozsáhlejší konec. Ale co 94 stránek krásně ubíhá, možná až příliš rychle.

Je zvláštní, že mi i za tak krátký příběh většina postav přirostla k srdci. Obzvlášť jsem si oblíbila dialogy mezi "modrovlasým čarodějem" a Atalana. Ty opravdu byly skvělé.

Co mne trošku překvapilo byla prostá strohá konstatování "pomilovali se" a podobně. Nevím, nějak jsem to v téhle knize nečekala, ale na druhou stranu to výborně zapadalo do příběhu, nepůsobilo to násilně.

Líbila se mi různá přirovnání, specifická pro Podmoří. A také vysvětlení hvězdičkovaných pojmů. To opravdu působilo, jako by Podmoří bylo skutečné a autorka jen sepsisovala něco, co se v něm událo. Na druhou stranu mne štvalo, že jsou tyto vysvětlivky až na konci a ne na stránce pod čarou, i když pravda, že některé by se asi pod čáru nevlezly.

Nakonec celkově hodnotím 65 %, hlavní mínus za krátký příběh, klidně bych si dala i delší. Další je, že mi na jedné straně autorčin styl seděl a na druhé ne. Ale každý jsme jiný.

zdroj obrázku, anotace: goodreads.com

2 komentáře:

  1. Tuto knížku budu brzy číst. Jsem na ni zvědavá. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Toto by som si veľmi rada prečítala, už dlho pokukujem po tom 8)

    OdpovědětVymazat

Díky za tvůj komentář.