středa 11. září 2013

Ďáblova kolonie- James Rollins

autor: James Rollins
název v originále: The Devil Colony
název v češtině: Ďáblova kolonie
série (orig/cz): Sigma Force
díl v sérii: 7.
nakladatelství: BB Art
vydáno: září 2012
počet stran: 384

Anotace
Sigma Force tahá za nitky amerických dějin. James Rollins se odvažuje odpovědět na znepokojující otázku týkající se samotných kořenů Ameriky: „Mohlo založení Spojených států stát na hluboké lži?“ Šokující pravda je ukrytá v troskách, ztracených v čase a odsouzených k zapomnění, na místě známém jako Ďáblova kolonie.
 Hluboko ve Skalistých horách přitáhne mezinárodní pozornost hrůzný nález stovek mumifikovaných těl. Přes pochybnosti o jejich původu se k pravěkým ostatkům přihlásí místní Úřad pro indiánské kulturní dědictví, stejně jako k podivným předmětům objeveným ve stejné jeskyni: zlatým talířům pokrytým nerozluštitelným písmem…

Hodnocení
Kolonie je již sedmým dílem v sérii Sigma Force, ale nebojte, pokud jste nečetli předchozí není to zase až tak velký problém. Díly z této série se dají číst i samostatně, jsou to spíše volná pokračování. Jen se opakují postavy a občas je zmínka o předchozích událostech.

Jako vždy Rollins kombinuje historická a vědecká fakta s fikcí. K tomu přimíchá trošku střílení, akce a snah zachránit svět. To je typický Rollins.

Tentokrát si vzal na paškál indiánské kultury, založení Spojených států a mikrotechnologie. Ačkoli tentokrát, trošku netradičně, se více věnuje historické stránce. Jako obvykle má autor skvěle nastudováno téma, které v knize využívá a krásně si zahrává s fikcí založenou na faktech. Kniha je z velké části založena na skutečnostech ať už se jedná o indiány, většinu míst, nebo vědecké poznatky.


Děj je svižný, chvílemi více či méně napínavý, sem tam nějaký zvrat. Staré známé postavy, vojáci se znalostmi z různých odvětví vědy snažící se zachránit svět. Nyní s tím, že se přimotala i nějaká ta rodinná dramata. A celé to končilo na Rollinse tak nějak netypicky.

Mezi mé oblíbené postavy nepochybně patří Painter, ředitel Sigmy, který i přes nepřístupnou slupku je ochotný vždy a každému pomoci. Ať už je to rodinný příbuzný nebo někdo koho vidí poprvé. A k tomu má ještě nebývalou inteligenci.

Druhou oblíbenou postavou je Gray Pierce. Který tentokrát musí řešit docela náročné rodinné drama a u toho ještě zachraňuje svět. Gray je postavou, která vždycky řeší hádanky, povětšinou úspěšně.

Abych nevyzdvihovala jen samé mužské postavy musím zmínit ještě svoji oblíbenkyni Seichan. To je taková postava, od které si nikdy nemůžete být jistí tím, co udělá. Někdy je spíš na té temné stránce, jindy na té světlejší. To se mi líbí, ačkoli tu je převážně světlejší, což je trošku škoda.

Oceňuji, že si autor dává práci a na konci knihy vždy uvádí, co jsou fakta a co fikce. Díky tomu jsem se dozvěděla spoustu zajímavých informací, které by určitě stálo za to více prozkoumat.

Vždycky mě fascinuje časový sled. Každá kapitola mívá uvedeno místo a čas, někdy tak zjistíte, že kromě první a poslední kapitoly se vlastně celá kniha odehraje během dvou tří dní. Zajímavé je někdy taky pozorovat kolik toho hlavní hrdinové procestovali (a jak rychle). Tady máme například Washington D.C., Island, Yelowstone, cosi ve Skalistých horách,...

Tento díl hodnotím ve výsledku výbornými 90 %. Já jsem nadšená, takže mi ani nevadí, že tu mám tentokrát víc historie než vědy.

zdroj obrázku, anotace: goodreads.com

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář.