středa 15. května 2013

Kacíř a čarodějka- Philippa Gregory

autor: Philippa Gregory
název v originále: Changeling
název v češtině: Kacíř a čarodějka
série (orig/cz): The Order of Darkness/Řád temnot
díl v sérii: 1
nakladatelství: Fortuna Libri
vydáno: 2012
počet stran: 272

Anotace
Píše se rok 1453 a vše nasvědčuje tomu, že se blíží konec světa

Klášterní novic Luca Vero je na rozkaz tajemného cizince uprostřed noci zburcován a odvlečen ze své cely. Cizinec jej nejprve obviní z kacířství, aby mu nahnal strach, a pak jej vyšle na dlouhou cestu Evropou, kde má Luca, mimořádně nadaný mladík, hledat stopy Ďábla a vykonávat soud nad zběhlými křesťany.
Lukova první cesta vede do kláštera Lucretili, kde se setkává s mladičkou abatyší Isoldou, jež se právě ocitla v nesnázích: V klášteře je proti své vůli – poslal ji sem bratr, aby se mohl zmocnit jejího dědictví a navíc jeptišky začaly trpět podivnými vizemi, chodily ve spánku a na těle se jim objevily krvácející rány. Isolda je obviněna, že je očarovala temnou magií a má být upálena jako čarodějnice. Luca ale hledá pravého viníka…
Hrdinové tohoto příběhu čelí nejtemnějším hrůzám středověku – černé magii, vlkodlakovi i šílenství. Na cestě však nacházejí také pravdu, přátelství a dokonce lásku.

Hodnocení
Obálka je krásná. Slečna v historických šatech bohatších a jakýsi mladík s tajuplným (možná spíš odhodlaným) výrazem v něčem co by mohlo být považováno za koženou bundu a hromadu šálů (Spíš bych, ale očekávala, že bude v mnišském rouchu. No očividně tu se trošku netrefili. :)) A pro dokreslení tajemnosti tu máme západ/východ slunce se zříceninou na pozadí. Další obálka, která umí zaujmout na první pohled.

Příběh začínající setkáním s Lucou a cizince jež ho vyšle do světa. Následně se přeneseme k Isoldě, abychom se seznámili s ní a kým vlastně ve skutečnosti je. A pak už tu máme setkání těchto dvou hrdinů a řešení záhady vizí a zranění a vlastně všeho zlého odehrávajícího se v klášteře. Následně putuje Luca dál za splněním svého poslání, kdy se do příběhu zapletou "vlkodlaci".

Luca jakožto hlavní postava je docela zajímavý. Na to jak je mladý nad věcmi hodně přemýšlí, v některých ohledech je to však opravdu jen mladíček. Snaží se konat podle svého nejlepšího mínění, i když to někdy znamená jít proti ostatním.
Isolda je taková tvrdohlavá, lehce tajemná potvůrka, ale jen o něco menší než její přítelkyně Ishraq. Ta má takové pěkné kouzlo osobnosti.
No a za zmínku stojí i Freize. Jeho hlášky jsou opravdu skvělé. Je to takový bavič knihy. Na druhou stranu to však vypadá, že se za tím jeho "bláznovstvím" skrývá bystrý rozum.

Co mne trochu zaskočilo, bylo, že kniha má kapitoly všeho všudy 4 (nebo 5). Z toho první dvě jsou krátké, úvodní, pro každého z hlavních dvou postav. Pak je třetí až téměř do konce knihy, členěná jakýmisi piktogramy. A konec je opět kratší kapitola.

Nevím proč, ale nějak jsem od knihy (i po přečtení začátku) čekala trochu něco jiného. Možná proto mne příběh trochu zklamal. Obzvlášť tomu asi přispělo i to, že anotace je víceméně obsahem celé knihy. A já pořád čekala na nějaké další dobrodružství než jen toto. Také jsem čekala asi více historických věcí než jen začlenění do 15.století a občasné zmínění inkvizice.

Kacíř a čarodějka je taková ta oddechová knížečka, která možná může trošku překvapit- například skutečným děním v klášteře. Celkově, však na ní není nic, co by mne nějak extra oslovilo, proto si jí dávám jen průměrné hodnocení 50 %. Jako úvod do série dobré, ale obávám se, že další díly nebudou lepší. No nechme se však překvapit.

zdroj obrázku, anotace: fortunalibri.cz

2 komentáře:

  1. To by som si prečítala, obálka ma zaujala, ale zase až tak akútne to nepotrebujem 8)

    OdpovědětVymazat

Díky za tvůj komentář.