úterý 22. ledna 2013

Rezistence- Veronica Roth


autor: Veronica Roth
název v originále: Insurgent
název v češtině: Rezistence
série (orig/cz): Divergent/Divergence
díl v sérii: 2.
nakladatelství: CooBoo
vydáno: září 2012
počet stran: 352

Anotace
Žádná volba není bez následků.
Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout už jednou – a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale vyrovnat se vším, co to znamená?

Hodnocení
Obálka druhého dílu se mi líbí o něco víc než předchozí. Ačkoli mám ráda oheň, symbol se stromem mě prostě více okouzlil.

Na jednu stranu milé překvapení, že jsme hned skočili do děje bez nějakých zbytečných věcí ohledně předchozího děje. Přesto mi to tam tentokrát tak nějak chybělo. Prvních asi 70 stránek jsem byla celkem slušně mimo obraz. Hlavně tedy ohledně jmen, kdy jsem si říkala: "Tenhle tam vážně byl? A co byl sakra zač." Vím, že někdy vytýkám, že se na začátcích dalších dílů autoři příliš odkazují na předešlé, ale v tomto případě mi to scházelo. 


Četla jsem něčí reakci, kde si dotyčný stěžoval, že se v polovině knihy nic neděje. Mě to tak nepřišlo. Stále se tam něco dělo, jen občas to bylo dost akčnější jako například konec.
Ale závěr knihy? Co to jako bylo za ukončení? To rovnou mohla autorka končit půlkou věty. Teď jsem vážně zvědavá, co bude vykouzleno v pokračování, které pro jistotu ještě nemá ani název a má vyjít na podzim 2013 v originále. To jsem tedy zvědavá.

Tak jak se mi v prvním díle zamlouvala ústřední dvojice, tady bylo nespočet okamžiků, kdy jsem měla nutkání ty dva zaškrtit. To jejich chování, potažmo Trisiny úvahy mi opravdu celkem silně drásaly nervy. No naštěstí, díky za vedlejší postavy. Uriaha, Marcuse, Lynn, Marlene, Peter,... a nespočet dalších.

Nemůžu si to odpustit, ale zase musím upozornit na pár překlepů. Nebylo jich moc, opravdu jen několik. Ale, co mě překvapilo byl jejich větší výskyt až ke konci knihy. Asi už byla kontrola unavená :).

Teď trošku z jiné stránky. Všimli jste si někdy jaká spousta lidí umírá v distopických knihách? A hlavně jak se tu vraždí navzájem. Docela mi z toho trnulo. Přesto je to podané tak, že převážně umírají ti, kteří si to zaslouží. Až na pár výjimek, to aby to nebylo podezřelé. Ale i tak. Slyšela jsem a četla, že jsou děcka zblbá ze střílečkových PC her, no začínám si myslet, že je celkem může ovlivnit i YA literatura, obzvlášť pak ta dystopická.

Celkově mě Rezistence mile překvapilo. Asi to bude ne příliš skvělým hodnocením od některých jiných čtenářských duší. A líbila se mi o něco málo víc než díl předchozí. I přes nervy drásající chování Tris a Čtyřky. Proč mu vlastně nemohlo to Čtyřka zůstat Tobias se mi jako jméno moc nelíbí. Ale co už.
Konec konců hodnocení 87 % už dosahuje na to plné 5 hvězdové hodnocení.

Zdroj obálky a anotace: cooboo.cz

2 komentáře:

  1. Mne sa kniha veľmi páčila 8) Táto séria má veľký potenciál a autorka sa s tým vie celkom slušne vysporiadať 8)
    To množstvo úmrtí...to patrí k dystópiám podľa mňa takisto ako k PC hrám. Ale knihy utvárajú viac predstavivosti, pričom v PC hre strieľa človek automaticky. Myslím, že je len dobre, keď sa čitatelia zamyslia nad smrťou...a prečo sa to muselo stať a aký to malo význam pre príbeh a aká je pravdepodobnosť, že vás zradí priateľ atď.
    Len nemám rada veľké masové vraždy v knihách a zabíjanie mojich obľúbených postáv 8D to fakt nie a aj v D. aj v R. ma tým autorka mierne naštvale 8D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potenciál nepochybně má, s tím souhlasím.
      Tak jistě to úmrtí, mě jen fascinuje to, jak je v knihách většinou podáno, že umírají ti, kteří si to zaslouží a není proč je litovat. Prostě se nad tím nepozastavíš, tedy většinou.
      Taky nemám ráda, když umírají oblíbené postavy, ale na druhou stranu to na mě působí trochu reálněji, že prostě ne všichni přežívají a ne vše jde jako po másle.

      Vymazat

Díky za tvůj komentář.