čtvrtek 15. srpna 2013

Hvězdy nám nepřály- John Green

autor: John Green
název v originále: The Fault in Our Stars
název v češtině: Hvězdy nám nepřály
série (orig/cz):  -
díl v sérii: -
nakladatelství: Knižní klub
vydáno: březen 2013
počet stran: 240

Anotace
Zajímavá a citlivá knížka o šestnáctileté Hazel, která trpí rakovinou a sblíží se s Augustem, jemuž se podařilo tuto nemoc překonat. Ti dva mladí lidé se výborně doplňují, a navíc je spojuje originální pohled na život i na chorobu, která je postihla. „Nejvtipnější smutný příběh“ je napsán s mimořádným smyslem pro humor a sarkasmus a díky autorovu vyprávěčskému talentu vyznívá velmi působivě.

Hodnocení
Obálka až na to šílené kolečko Bestseller, by se mi líbila víc. Verze černého a bílého srdíčka se mi líbí totiž mnohem více než originální verze mráčků.

Hvězdy nám nepřály je výjimečnou knihou. Podle obálky bychom mohli očekávat pohádkovou lovestory, ale název nám vypovídá, že tomu tak nebude. Netradiční je i zvolené prostředí- děti stižené rakovinou a jejich rodiny. A to nejnetradičnější, žádný happyend ve stylu "a žili spolu šťastně až na věky".

Ke Hvězdám jsem přistupovala tak nějak s tím, že se to prostě musí líbit, protože jinak by o nich přece všichni nebásnili a nemohly by získat cenu (nebo spíš jejich autor).

Pokud znáte někoho, kdo má rakovinu a prošel si celou tou nepříjemnou léčbou s chemoterapií atd. Určitě víte jak vypadali při léčení a po léčení. Já znám ve svém nejbližším okolí takovéto hned dvě osoby a autor to vystihl, podle mne, opravdu přesně. Když se z toho všeho jakž takž dostanou umí si užívat naplno života, protože nikdy nikde není jistota, že se nevrátí a dotyčného nezahubí.

Tuhle radost ze života jsem úplně viděla v Augustovi a velmi se mi líbilo jak jí byl schopen "nakazit" i Hazel. Mezi těmito postavami se mi líbila i ta chemie, styl jejich společného humoru a tak vlastně všechno. Kamarád Izák byl rozhodně zajímavou postavou, kterou jsem si hned oblíbila.

Gustova rodina a její "povzbuzující citáty", mne jednoduše dostaly. Přesto všechno v knize zase není tolik prostoru věnováno rodinám ani to není žádný návod na to, jak se vyrovnat s tím, když vám dítě onemocní rakovinou. Je to zkrátka jen příběh několika mladých lidí, kterým hvězdy zkrátka nepřály.

U knihy jsem se hodně nasmála, ačkoli není přímo veselá. Pravdou však je, humor a sarkasmus se v knize opravdu vyvedl. No a musím přiznat, že ke konci mi nějaké ta slzička také ukápla.

Za zmínku taky stojí Greenův styl psaní- příběh podává bez zbytečného přikrášlování a caviků okolo, podává prostě krutá fakta, který se k odvyprávění celé knihy výborně hodil.

Za krásný emotivní příběh, který se netočil jen kolem dvou postav, humorný a velmi čtivý dávám 97 %.

zdroj obrázku a anotace: bux.cz

4 komentáře:

  1. Pekná recenzia.
    Túto knihu mám na wishliste už dosť dlho a musím si ju niekedy prečítať :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :D No rozhodně doporučuju přečíst, co nejdříve.

      Vymazat
  2. Knížku jsem shodou náhod taky dočetla docela nedávno a pořád tak nějak nevím, co si o ní mám doopravdy myslet. Je to nádherná knížka a mě se doopravdy líbila, ale ne zas tak moc, jako všem kolem mě. Četla jsem spoustu recenzí a všechny ji vynášely do nebe a všichni vzdychali nad její dokonalostí. Mě se ta knížka... "jenom" líbila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak každý jsme jiný, každý máme jiný vkus a názor. Já si myslím, že u mně to, že se mi kniha ohromě líbila je způsobeno tím, že několik lidí, kteří si prošli celým procesem léčení rakoviny, ať už úspěšně či neúspěšně, osobně znám.

      Vymazat

Díky za tvůj komentář.