úterý 16. července 2013

City of Bones- Cassandra Clare

autor: Cassandra Clare
název v originále: City of Bones
název v češtině: Město z kostí
série (orig/cz):  The Mortal Instruments/Nástroje smrti
díl v sérii: 1.
nakladatelství (aj/čj1/čj2): Margaret K. McElderry Books/Mladá fronta/Knižní klub
vydáno(aj/čj1/čj2): 2007/2009/srpen 2013
počet stran(aj/čj): 485/416

Čteno v angličtině

Anotace
Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy a vstoupí tak do světa lovců stínů, bojovníků, kteří mají svět chránit před démony. A už z něj nevystoupí, protože její život se převrátí vzhůru nohama... Co je Clary vlastně zač? Kde se vzaly její schopnosti? A jsou pro ni spíš prokletím, nebo požehnáním? Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat.

Hodnocení
Miluju originální obálku, ta je prostě dokonalá. Zato obálka prvního českého vydání by se měla jít zahrabat, to je úkaz dokonalého zprznění knihy na pohled, vůbec nezaujme. A ta nová, není špatná, ale originál to prostě není.

Na počátku byla Clary, která jednoho dne přišla s kamarádem Simonem do klubu a vše se změnilo. Objevili se démoni, vlkodlaci, upíři a další potvory a nové mnohem zajímavější postavy jako Alec, Hodge, Isabella, Jocelyn, Jace, Luke,...



Začátek příběhu byl pozvolný, ale Cassandřin styl psaní mne oslovil hned na začátku. Když jsme se pak v ději posunuli do části, kde bylo více postav a začalo se komplikované objasňování "světa kolem nás" příběh mne pohltil. Našlo se i pár zvratů. A konec? Naprosto famózní.

Jsem ráda, že autorka zvolila er-formu. Nevím jestli bych totiž jinak zvládla ich-formu z Clarissina pohledu, ta holka mi totiž lezla neuvěřitelně na nervy. Zato Jace by mi jako vypravěč nevadil, stal se mojí nejoblíbenější postavou, ačkoli je to tak trochu arogantní blb, má svoje kouzelné charisma.

Co mne na Clary asi nejvíc štvalo bylo to jak v pohodě přijala všechno ohledně démonů, "Stínolovců", ale děsně se divila jak v pohodě to přijal Simon. Nonevím, ale mě někdo oznámit: "No tohle je upír, tohle démon a támle vlkodlak a já je s přáteli lovím a zabíjím." Asi bych to brala trošku jinak.

Velmi zajímavé mi přišlo jaké jméno zvolila Cassandra pro hlavního záporáka- Valentine. Hlavy nám taky pěkně popletla celým tím "zamotancem" rodinných a přátelských vztahů. I když od scény mezi Hodgem, Valentinem, Jacem a Clary jsem tušila, co se stane, ale doufala, že tomu tak nebude. No autorka překvapila, že tomu tak bylo. A byl to pro mne famózní konec, protože nějaké velmi romantické zakončení by se mi ani nelíbílo.

Na čtivosti knize přidávaly hlášky, které mne nejednou dobře rozesmály. Asi nejlepší částí celé knihy pro mne byla kapitola Vyprávění vlkodlaka.

Jsem ráda, že jsem knihu stihla přečíst před filmem, utvořila jsem si vlastní představy míst a postav, což upřednostňuji před "vnucenými" představami po zhlédnutí filmových adaptací.

Přes nesnesitelnou hlavní hrdinku se mi tento příběh líbil a kniha si po nějakém to váhání nakonec vysluhuje 75 %. S chutí se vrhnu na pokračování, třeba se objeví další kouzelná postava jako Jace. :D

zdroj obrázků a anotace: goodreads.com

2 komentáře:

  1. Pekná recenzia.:) Ja celé TMI milujem. :3 Jace je skvelý, aj Magnusa mám veľmi rada... narozdiel od teba mi ale Clary nevadila.:D A ten koniec som nečakala teda ani náhodou.:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu. No já si nemohla pomoct, prostě mne štvala no :D

      Vymazat

Díky za tvůj komentář.