úterý 12. února 2013

Na útěku- Rachel Ward


autor: Rachel Ward
název v originále: Numbers:
název v češtině: Na útěku
série (orig/cz): Numbers/Čísla
díl v sérii: 1.
nakladatelství: Egmont
vydáno: srpen 2011
počet stran: 320


Anotace
Jem už od malička vidí v očích lidí čísla. Co ta čísla vlastně znamenají, pochopí v den matčiny smrti – jsou to data, dny, kdy lidé, kterým se dívá do očí, zemřou.
Život je pro Jem těžký, dokud nepotká kluka, kterému říkají Pavouk. Svět je náhle mnohem krásnější.
Ale cestou do Londýna Jem pozná, že se blíží veliké neštěstí, které navždy otřese jejich životy…
Od chvíle, kdy zemřela její matka, Jem věděla o číslech. Věděla o nich už mnohem dřív, vlastně odmalička. Když se podívala někomu do očí, registrovala v nich číslo. Ale jeho význam zjistila v den, kdy její matka zemřela na předávkování drogami. Číslo znamenalo datum úmrtí.
Jem prožívala těžké dětství. Stěhovala se od jedné pěstounky k druhé a všude si připadala jako cizinec. Nejraději se toulala sama a tak tomu bylo i v okamžiku, kdy potkává kluka, jemuž přezdívají Pavouk. Náhodné setkání jí změní život. Nachází někoho opravdu blízkého a svět se rázem stává snesitelnější. Společně se potulují kolem jednoho z londýnských kanálů, klábosí o všem možném a pomalu se sbližují. Na jednom z výletů do města se stanou svědky tragického neštěstí, které Jem předem předpoví. Oni sami katastrofě uniknou, ale ta je jen začátkem událostí, které navždy otřesou jejich životy.


Hodnocení
Obálka je jednoduchá. Líbí se mi ten nápad použít některá čísla místo písmen. A v pozadí nápisu další čísla a obličej, je to svým způsobem zvláštní a kouzelné.

Příběh dívky z nižší společnosti, která se kvůli svému "nadání" straní společnosti je působivý. Myšlenka toho, že někdo ví, kdy lidé zemřou je originální. Celkový ráz příběhu od postupného se skamarádění s Pavoukem a následné události a vše co se semlelo je vydařené.

Jem na mě občas působila až moc hystericky. Ale v určitých situacích se to dalo pochopit. svým způsobem se mi zamlouvalo to její dřív mluvit potom přemýšlet. Ale to nemění nic na tom, že mi podstatnou část příběhu nesedla. To jen na začátku a na konci mi byla sympatická. Ačkoli hezký byl i její celkový vývoj její postavy.

Druhou hlavní postavou je Pavouk, vyčouhlý klučina. Myslím, že autorka udělala dobrou volbu, když jako druhého hrdinu zvolila "černého" a ne "bíleho" kluka. Bylo to takové zpestření příběhu a svým způsobem i tak trochu proti rasisticky laděno. Ale jako postava mi byl mnohem sympatičtější než jeho kamarádka Jem.

Celý příběh je psaný svérázným nespisovným jazykem s hodně frekventovanými často až vulgárními výrazy. Autorka to velmi vhodně zvolila k dokreslení atmosféry původu a pohybu hlavních postav. Jenže já na to opravdu nejsem v knihách zvyklá a po celou dobu mi to docela vadilo, hlavně tedy ty vulgární výrazy s nespisovností bych se ještě vyrovnala.

Jako velké pozitivum u knihy vidím to, že i když je prvním dílem ze série, konec sice našťouchne na následující díl, ale dá se číst i samostatně. Aniž byste museli k nějaké uzavřené dějové lince přímo přečíst celou sérii. To se jen tak často nedaří.

Téměř až do konce byla pro mě tahle knížka spíše průměrná, ale nečekaně procítěný a svým způsobem šokující, v dobrém slova smyslu konec, celou knihu vyzdvihl o něco výš. Výsledné hodnocení je z mého pohledu tedy 65 %.

zdroj obrázku a anotace: egmont.cz

2 komentáře:

  1. Na knižku sa chystám, tá téma ma láka 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj téma je zajímavé, ale podle něj jsem od knihy čekala něco naprosto jiného. :)

      Vymazat

Díky za tvůj komentář.