sobota 24. listopadu 2012

Ukolébavka(umění rozchodů)- Sarah Dessen


autor: Sarah Dessen
v originále: This Lulluby
název v češtině: Ukolébavka
série (orig/cz):-
díl v sérii: -
nakladatelství: CooBoo
vydáno(aj/čj): říjen 2011
počet stran: 376

Anotace:
Remy nevěří v lásku, a ostatně proč by měla? Její matka se popáté vdává a její otec, kterého nikdy nepoznala, ji zanechal jen jednu ubohou píseň – Ukolébavku, kterou si lidé tak často a tak absurdně nechávají hrát na svatbách. Remy ale věří na zábavu, a tak o kluky nemá nouzi, s kamarádkami chodí pařit a vůbec si užívá života. Přesně podle plánu, s cynismem. Pak se ale v jejím životě objeví Dexter…

Hodnocení:
Obálka je taková lehká nepřeplácaná a přesto prostě okouzlí. Je prostě nápaditá. Na první pohled ruka se srdíčkem, ale když se zahledíte vidíte i dívku v bílých šatech, které ruka patří. 

Děj je členěn tak trošku do měsíců. Začínáme v červnu a končíme v srpnu. Nicméně je tu i listopad, který slouží za epilog. Abych byla upřímná zprvu jsem byla trošku zmatená. Když Remy vykládá, kde je a najednou se houpne do minulosti, aby osvětlila svoje názory. To se stává v knize několikrát, ale neubírá to na kráse jen mate, někdy více jindy méně.


Námět není nijak extra originální (nebo alespoň mě se tak nejeví), zato je dobře zpracovaný. Prostředí dospívajících dívek zamotané i s prostředím dospělých. Líbilo se mi jak se kniha věnuje jak Remy tak i její mámě, bratrovi a kamarádkám, tedy veškerým vztahům v okolí.

Remy mi byla od začátku sympatická. Jen jsem si vždy, když bylo v knize zmíněno její jméno vybavila krysáka z filmu Ratatouille a křenila se jako blbec. (Holt zmutovanost animáky.)

Dextr se mi velmi zamlouval takový sladce nedokonalý slaďoušek. Ten se mi prostě zamlouval, hlavně ten jeho styl při prvním setkání s Remy.

Dokonce mi sedl i humor v knize, slušně jsem se bavila. Nejvíce mě pobavila věta ve stylu: "Nevím jestli se to tak správně jmenuje, ale my s bráchou těm kouskům říkáme patičky." Aneb rozprava o chlebu. Já tedy nevím, my máme patky :D

Nakonec jsem se po dlouhém přemýšlení rozhodla pro 79% procent 4 *. Svoji zásluhu na tom mají překlepy, to občas nepochycené skákání do vzpomínek pro objasnění a občas Remyno stupidní chování. Ale jinak vřele doporučuji, určitě stojí za to přečíst.

zdroj obrázku a anotace: cooboo.cz

3 komentáře:

  1. Túto knihu nepoznám, ale vyzerá zaujímavo, na takú oddychovku 8)
    pekná recenzia 8)

    OdpovědětVymazat
  2. Přesně, Remy z Ratatouilla :D Ukolébavka se mi líbila, dostala jsem ji minulý rok k Vánocům. Nejdřív jsem jí nemohla přijít na chuť, ale potom se mi moc líbila. Pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky děvčata za pochvalu. :)
    E_V_E: Ano je to super oddechovka. :) Když se budeš potřebovat odreagovat tak určitě do Ukolébavky jdi.
    Lenka: No mě se prvních pár stránek těžko četlo, ale hned se to napravilo.

    OdpovědětVymazat

Díky za tvůj komentář.