čtvrtek 22. listopadu 2012

Fifty Shades of Grey- E L James

autor: E L James
v originále: Fifty Shades of Grey
název v češtině: Padesát odstínů šedi
série (orig/cz): Fifty shades
díl v sérii: 1.
nakladatelství: The Writer's Coffee Shop(čj:XYZ knihy)
vydáno(aj/čj): 2011/říjen 2012
počet stran (aj/čj): 356/607

čteno v angličtině :)

Anotace:
Padesát odstínů šedé (Fifty Shades of Grey) je první díl erotické trilogie, kterou napsala E. L. James a zaujala tak čtenáře po celém světě. 
Studentka literatury Anastasia Steel má za úkol zpracovat rozhovor s úspěšným a bohatým podnikatelem Christianem Greyem (Grey = angl. šedý, odtud název knihy 50 odstínů šedé). Na domluvenou schůzku přijde muž, který Anastasii neuvěřitelně přitahuje. Je okouzlující, krásný, neuvěřitelně chytrý, svůdný a hrozivý. Nezkušená a nevinná dívka poprvé zažívá pocit, že nějakého muže chce. Z jedné strany ji odrazuje jeho záhadná rezervovaná osobnost a z druhé strany se mu strašně touží přiblížit. 
Starší a zkušený Christian není schopen odolat klidné kráse, důvtipu a nezávislému duchu mladé dívky. Ať chce nebo ne, musí si přiznat - touží po ní, chce ji... ale za svých vlastních podmínek. Anastasia je šokovaná i vzrušená Christianovými nezvyklými erotickými chutěmi. Váhá, ale není schopná mu odolat. Vášnivý živočišný vztah odkrývá jejich tajemství i temné sexuální touhy. Víc si můžete přečíst v mistrně napsaném erotickém románu Padesát odstínů šedi



Hodnocení:
Když jsem knihu poprvé viděla tak mě ihned zaujala svoji obálkou. Je taková jednoduchá. Název se "šedou" a šedá kravata. Ano obálka mě hned okouzlila. Vůbec jsem podle ní neočekávala erotický román.

Po dějové stránce se tu toho až tak moc nestalo. Tedy kromě setkání a trošku bližšího seznámení s postavami. Dobře sem tam pár událostí. Ale jinak se mi to jevilo jako velmi rozjezdové. Nic moc se nedělo a najednou jste zjistili, že jste za půlkou knihy.

Na druhou stranu lidé, kteří to četli dříve než já mi říkali jak je to plné erotických scén. No nebojte se, až tak hrozné mi to opravdu  nepřišlo. Sice jich tam pár opravdu žhavých je. Ale, že by to byla každá stránka a kapitola, to zase ne.

Ačkoli jsem v několika málo ohled soucítila a sympatizovala s Anastaciou, po většinu času mě šíleně štvala. Spíš než zamilovaná mi přišla nadržená za předchozí roky. Ano chápu, že to erotickému románu patří.

Christian jakožto "princ na bílém koni" mi přišel no slušně řečeno dost psychicky narušen, hlavně tím svým ochranitelským instinktem nebo co to bylo. Ano já vím, že to k jeho erotickým choutkám patří. Nicméně mi přijde, že autorka ho tu má jako toho dokonalého a tyhle jeho nedostatky/pro některé možná výhody, prostě nesedly. 

Přemýšlím nad slohovou stránkou věci, těžko se mi to soudí, ale přišlo mi, že chvílemi je snaha o "civilizovanou" mluvu a z toho je to chvílemi samé holy crap, holy cow, fuck-....

Taky by se tu dala vidět ona souvislost se Stmíváním, jestli jste si někdo trošku zjišťovali jak vlastně román vznikl. A to i když tu nejsou žádní upíři. Mladá nevinná, neohrabaná, ... Jen to prostředí je trošku dospělejší.

Nakonec si FSoG získává ode mne 75 % a tedy 4 hvězdičky za čtivost, humornou stránku, pitomoučkou hlavní hrdinku a i tu trošku děje.

zdroj obrázku a anotace: goodreads.com

4 komentáře:

  1. Pekná recenzia 8) doteraz som si poriadne neprečítala anotáciu 8D
    Táto kniha ku mne cestuje ako výhra a veľmi sa na ňu teším 8P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :D Cestuje k tobě ve slovenčině, češtině nebo english?

      Vymazat
  2. Tento týždeň sa na ňu idem dať. Akurát som si ju doniesla z knižnice tak pevne dúfam, že mi to s ňou víjde :D Pekná recenzia :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochavalu. :) No budu držet pěsti, aby ti to vyšlo ;)

      Vymazat

Díky za tvůj komentář.