sobota 12. května 2012

Hunger Games: Aréna smrti- Suzanne Collins


autor: Suzanne Collins
název v originále: The Hunger Games
název v češtině: Hunger Games: Aréna Smrti
série (orig/cz): Hunger Games
díl v sérii: 1.
nakladatelství: Fragment
vydáno: 2010
počet stran: 328


Anotace 
Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají... V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Hodnocení
Obálka jednoduchá, černá, s bílými a červenými nápisy a žlutým/zlatým znakem. No mě se  prostě jednoduchost té obálky strašně moc líbí.

Začátek krásně popisuje dobu, zvyky a způsoby v Panemu. Seznamuje co a jak chodí. A postupně se k tomu začíná připlétat hlavní zápletka- zvrhlá reality show, kde se 24 teenagerů navzájem musí vraždit.
Drsné prostředí je však propleteno i hezčími věcmi, jako přátelstvím, láskou a inteligencí.

Hlavní postavou je šestnáctiletá Katniss, z jejíhož pohledu je vlastně celá kniha psána. Katniss je takovou trošku předčasně vyspělou dívkou, která se po smrti otce stala hlavou rodiny. Možná proto má velmi silné pouto se svou sestrou.
Nicméně potom, co se ocitá v aréně se trochu projevuje její naivita, ale i její bystrá mysl. Přesto mi stále připadá troško nereálná. Většinou je totiž vykreslována jako by věděla, uměla všechno. Nebo, alespoň na mě to tak působí.

Velké plus u téhle knížky získává sloh, kterým je psána. Zejména první a popisná část, která má ukázat hrubost a strádání, je psána strohými, krátkými větami. Celkově to tak ještě víc navozuje atmosféru. S postupem času, se však mírně tahle část ztrácí, věty se rozvíjejí. Ale to už je i tím, co se v knize odehrává.

Tedy i přes určité obavy, vzhledem k boomu, který nyní kolem HG panuje jsem byla příjemně překvapená. Celkově tedy první díl trilogie hodnotím 95 %.



zdroj anotace a obrázku: fragment.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář.