pondělí 20. února 2012

Switched- Amanda Hocking


autor: Amanda Hocking
název v originále: Switched
název v češtině: Dědička
série (orig/cz): Trylle Trilogy/Svět Tryllů
díl v sérii: 1.
nakladatelství: Fortuna Libri
vydáno(orig/čj): červenec 2010/listopad 2012
počet stran(aj/čj): 304/312

čteno v amatérském překladu (před vydáním českého, proto en název)


Anotace:
Když bylo Wendy Everlyové šest let, byla její matka přesvědčena, že Wendy je monstrum a pokusila se ji zabít. O jedenáct let později Wendy zjišťuje, že její matka možná měla pravdu.
S pomocí Finna Holmese se Wendy ocitá ve světě o němž ani netušíla, že existuje. Světa, o němž si není jistá, že chce být jeho součástí.


Hodnocení:
Knížka má hned tři obálky a každá má něco do sebe. Ale asi nejvíc mě zaujala první. Ačkoli na druhé se mi líbí do písmo- dokonalost sama, jinak obálka taková nic moc. A polední, ty roztomilé kudrlinky, kolem názvu jsou úžasné. A celkově ta obálka asi nejvíc vystihuje děj. Dle mého.


V děj se na začátku zdá poměrně zamotaný, pak se chvíli jeví naprosto jednoduše, kde se na konci očekává nějaký "uzlíček", který tam opravdu pak je. Najdou se tu i nějaké ty stopy jiskřivé romantiky, velkého zlého stínu a čistého dobra. Sem tam nějaký ten vtípek.
Prolog, který řekne hodně a přitom nic. Témeř polovinu knihy je na něj tak trošku odkazováno. Začátek pak pěkně propracovaný a vyjádření pocitů hlavní hrdinky v knize umožňuje přiblížení se k postavě.
A konec, je velkolepé finále, které přímo vyzývá k okamžitému čtení dalšího dílu.



K postavám bych se vyjádřila asi takto. Wendy je taková tvrdohlavá, umanutá, nezkrotná puberťačka, se svými sny, které se od princeznovské skutečnosti poněkud liší.
Finn je "bojovný pes" s velkým srdcem. Na můj vkus je vykreslován až příliš dokonala. I když na druhou stranu není se co divit, když ho popisuje po uši zamilovaná puberťačka.
Moje sympatie si získali Matt a Rhys- to jsou takoví správní kluci. Umí se naštvat, být nepříjemní, ale i milí.

Jazykovou stránku tentokrát hodnotit nebudu, no spíš ani pořádně nemůžu. Jelikož jsem celou knihu četla v neoficiálním překladu. Některé věci tedy mohly být z ruky opravdu autorky a některé trošku poupravené z rukou překladatelky.

Nicméně i tak se mi kniha velmi dobře četla. Možná, že tím rozkouskováním, mi připadaly i ty nedějové části velmi čtivé a poutavé. A já se tak těšila na každou kapitolu.
Celkově bych knihu ohodnotila na 80 %. Ano je pěkná, dobře se čte, má spoustu věcí, které by pro mě kniha měla mít, ale přesto jí něco schází.

zdroje obrázků a anotace(v mém překladu): goodreads.com

4 komentáře:

  1. Tuto knihu bych si moc ráda přečetla, jsem na ní totiž docela zvědavá:)).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, knihu si můžeš v češtině stáhnout zde: http://www.uloz.to/xcQMJT4/hocking-amanda-trylle-trilogy-1-switched-cz-doc a druhý díl se pak překládá tady: http://fantasychylacky-blog.blog.cz/rubrika/trylle-trilogy-2-torn

      Vymazat
  2. Táto knižka ma veľmi nalákala anotáciou, ale keď som si ju vyhľadala v prekladoch, kde si to zrejme čítala aj ty, tak už bola odtiaľ vyhodená, tak som to ľutovala, takže ďakujem za link anonymovi, veľmi mi zdvihol náladu 8_)

    recenzia je veľmi pekná, celkovo sa mi to zdá zrejme ako taký lepší priemer, takže som na ňu zvedavá 8)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No já se nedávno dočetla, že ji chystají v češtině pod názvem Dědička.

      Díky za pochvalu "recenze", no on to je takový lepší průměr. :)

      Vymazat

Díky za tvůj komentář.