sobota 20. září 2014

Cinder & Ella- Kelly Oram


autor: Kelly Oram
název v originále: Cinder & Ella
název v češtině: -
série (orig/cz): -
díl v sérii: -
nakladatelství: Bluefields
vydáno (aj): říjen 2014
počet stran(aj): 269

čteno v aj

Anotace (můj překlad z GR)
Uplynul téměř rok od autonehody 18-letté Elly Rodriguez, při níž ztratila matku a sama byla zmrzačená a trvale poznamenaná. Po obtížném léčení je svěřena do péče svého otce, který ji a matku opustil, když byla malá. A tak se musí přestěhovat na druhý konec Států. Jestliže chce Ella uniknout z domova svého otce a jeho rodiny a žít sama, musí nejprve přesvědčit svou dokotorku o své způsobilosti- psychické i emocionální. Problémem je, že ještě není připravena. Napadá ji jedinný způsob, jak se začít uzdravovat: Spojit se s jedinou osobou, která ji na světě zůstala a znamená pro ni všechno- anonymní internetový nejlepší přítel, Cinder.
Hollywoodská senzace Brian Olivera má reputaci potížisty. Vše se točí kolem jeho role v novém filmu The Druid Prince. Brianův mangementský tým tvrdí, že pokud se chce posunout od miláčka teenagerských filmů na seznam seriózních herců musí nejprve prokázat, že jeho divoké dny už skončily a dospěl. Aby uhasily plameny Brianovy reputace "zlého chlapce" (pardon jsem si nemohla odpustit :D), donutí ho k falešným zásnubám s jeho hereckou kolegyní Kaylee. Brain touto dohodou není nadšen, ale rozhodne se to udělat, pokud to znamená, že získá nominaci na Oscara. A potom obdrží překvapující e-mail od své staré kamarádky z internetu, který změní všechno.

Hodnocení
Kniha je jak již název vypovídá adaptací klasické pohádky o Popelce. Už tedy jen po přečtení anotace a názvu knihy je vám jasné jak to všechno dopadne. A přesto, proč si právě máte přečíst tuhle knížku?


Kniha je vyprávěna zpočátku z pohledu Elly a poté už se střídají pohledy Cindera a Elly. Autorce se povedlo, že jsem si ani u jednoho neříkala, aby už opět byla kapitola z pohledu té druhé postavy.

Aby to nebyl jen klasický "příběh dvou hrdliček" autorka do příběhu zapletla nehodu hlavní hrdinky. Kvůli které Ella už nikdy nebude stejná jako dřív. Snad se nebudete zlobit, když prozradím, že jí dělá problémy chodit a celé tělo má pokryté jizvami. Není proto divu, že není velmi nadšená ze stěhování se do Kalifornie, kde si všichni na vzhledu zakládají a to nezmiňuji, že její nevlastní matka je modelka.

Možná a právě proto autorka do příběhu opět zapletla obtížnější téma. V němž ukazuje jak lidé dokáží být krutí, dávají na dojem z prvního pohledu a vůbec se nesnaží dostat lidem pod slupku a poznat je, do kontrastu s tím vším se dostává síla pravé lásky.

Všechny postavy v knize mi celkově sedly. Některé méně, jiné více. Věřím, že spoustu z nich by nebylo těžké najít i v reálném světě, jen třeba s jiným jménem. Přesto jsem si v knize asi nejvíce oblíbila  Juliette. To je zkrátka pořádná osobnost.

Příběh je pozvolna plynoucí a dobře se čte. Obsahuje spoustu humoru, který mi sedl a já se musela nejednou uklidnit než jsem se přestala smát a mohla pokračovat ve čtení.

Pokud máte rádi adaptace klasických pohádek a zejména těch o Popelce. Pak vám právě tuto vřele doporučuji s hodnocením 85 %. Jak už je už jsem Kelly několikrát říkala, její angličtina je vhodná i pro ty, kteří ji zrovna nevládnou na "advanced" levlu.
 
zdroj obrázku a anotace: goodreads.com

2 komentáře:

Díky za tvůj komentář.