pondělí 13. dubna 2015

Trnový princ- Mark Lawrence

autor: Mark Lawrence
název v originále: Prince of Thorns
název v češtině: Trnový princ
série (orig/cz): The broken Empire/ Roztříštěná říše
díl v sérii: 1.
nakladatelství: Talpress
vydáno: 2013
počet stran: 328

Anotace 
Mějte se na pozoru před Trnovým princem... Když mu bylo devět, sledoval, jak mu přímo před očima zavraždili matku a bratra. Když mu bylo třináct, byl vůdcem bandy krvelačných banditů. Do patnácti má v plánu být králem... Nastal čas, aby se princ Honorous Jorg Ankrath vrátil na hrad, který kdysi opustil, a přihlásil se o dědictví, které mu po právu náleží. Svět se pro něj změnil v den, kdy visel na trnech ostnovníkového keře a sledoval, jak muži hraběte Renara vraždí jeho matku a mladšího bratra. Od té chvíle prahne Jorg po pomstě. Život a smrt pro něj představují jen obyčejnou hru - hru, ve které nemá co ztratit, ale ve které může vyhrát úplně všechno. Jenže v otcově hradě na něj nečeká nic, než zrada. Zrada a temná magie. Je možné, aby osamělý chlapec, byť nade vší představu divoký a zvrhlý, porazil nepřátele, jejichž moc přesahuje i ty nejbujnější představy

Hodnocení
Do čtení Trnového prince jsem se dala tak nějak náhodou. Tuším, jsem jen někde četla, že se chystá v čj druhý díl. A tak jsem se dala do čtení. Musím, ale přiznat, že první stránky mě dost šokovaly. Vůbec to nebylo to, co bych očekávala s ohledem na anotaci, ale hlavně mě překvapila surovost a vulgárnost. Opravdu jsem se divila, cože jsem to začala číst. A o to větší překvapení, když jsem přišla na stáří hlavního hrdiny.
A nečekaně prudké setkání s matičkou zemí zanechalo jeho nos o něco placatější, než by se mu asi líbilo.
Hlavní postavou příběhu je (světe div se) třináctiletý Jogr, korunní princ, který se několik let potlouká s bandou "podivných chlápků" a právě se rozhodl vrátit domů. Je mladý, bezprostřední, drzý, troufalý, chytrý někdy tedy spíš vychytralý a s ničím se moc nepáře (ne vůbec to není narážka na začátek knihy). Zkrátka takový hajzlík, s velkým egem, kterému přeje štěstí přežil celou knihu :D .

Na Jorgovi je také zajímavé, že na rozdíl od většiny knižních hrdinů, spějících k dobru. On je prostě "bad guy", ale nesnaží se to změnit, svým způsobem si na tom zakládá.

Příběh je zasazen do jakési pseudodoby a krajiny, které nejsou nijak ujasněny a vy si o nich můžete tvořit vlastní představu z narážek jako např. na Aristotela, Platóna, Indii, Stavitele atd. a možná, že vám i trošku pomůže mapa na začátku knihy. (pPředpokládám však, že v dalších dílech série je tento oříšek rozlousknut.) Jinak období lehce připomíná středověk prosycený magií. Ano tato šachová partie o trůn nebo trůny? je opět na magickém pozadí.
Říká se , že strach vám dává křídla. Žádný z nás sice neletěl, ale to, jakým tempem jsme se hnali a drápali po kluzkých kamenech, by nám mohly závidět i podzemní ještěkry, které tu byly doma. 
Většina příběhu se odehrává v "současnosti", ale minulost nás tu dostihne též. Příběh je totiž, abychom lépe pochopili Jorga a další události prokládán událostmi, jež se odehrály před 4 lety.

Přes počáteční šok se mi však kniha líbila. Dobře se četla (ačkoli tedy uznávám při čtení jsem měla trošku drsnější slovník), i když patří mezi trochu drsnější knihy. Příběh má hlavu a patu a i po jazykové stránce se autor nebo možná překladatel docela vyřádil (mluva spodiny a dvorská, ačkoli té tam ještě nebylo tolik, třeba v dalším díle :D).

Sečteno podtrženo Trnový princ si mě získal na 85 %. Rozhodně však nedoporučuji osobám se slabším žaludkem, chvílemi je opravdu "surový"!!! Jinak ostatní si čtení jistě užijete.

zdroj obrázku, anotace: www.goodreads.com
proloženo citacemi z knihy

Žádné komentáře:

Okomentovat

Díky za tvůj komentář.